петак, 1. март 2013.

Erik Klepton Lejla Početak karijere



Možete nas pogledati direktno na YOUTUBE i ostaviti svoj KOMENTAR.

Verujem da vam je poznato sviranje gitare i muzika Erik Klepton Lejla (Eric Clapton Layla). Erik Klepton jedan zaista vrhunski muzičar i gitarista. Erik Patrik Klepton je rodjen 30 marta 1945 godine u Engleskoj. Erik je rastao u muzičkom okruženju. Njegova baba je svirala pijano, a njegovi majka i stric su slušali muziku velikih i poznatih bendova. Njegov otac je takodje bio nadareni muzičar i svirao je pijano u plesnim bendovima.

Kada je 1958 godine rokenrol prosto eksplodirao u celom svetu, Erik Klepton je kao 13 godišnjak potražio gitaru ali ko bi tada mogao naslutiti da će jednog dana postati jedan od najpoznatijih gitarista na svetu. Prva gitara koju je imao Erik Klepton bila je Hoyer, nemačke proizvodnje i nije uopšte bila laka za sviranje ali je on ipak nastavljao da svira. Nakon tri godine, tačnije 1961, Erik Klepton je bio upisan na Kingston koledžu za umetnost i to na godinu dana uslovno. Posle isteka ovog roka on je bio izbačen sa obrazloženjem da se ne zalaže dovoljno. Razlog je bio, kao što i sami možete pretpostaviti - sviranje gitare i slušanje bluza.



Godine 1963, Erik Klepton je bio pozvan da postane član grupe The Yardbirds naravno kao gitarista. Bio je član ove grupe 18 meseci i za to vreme je dobio nadimak Laka ruka (Slowhand). Tada je snimio i svoja prva  tri albuma. Erik Klepton nije imao nameru da napusti svoju posvećenost američkom bluzu. Kada je grupa The Yardbirds promenila svoj stil muzike i počela da radi komercijalnije stvari, Erik je napustio grupu.

Sledeća grupa kojoj je pristupio Erik Klepton bila je John Mayalls Bluesbrackers. Erik Klepton je sa ovom grupom postao prepoznatljiv kao odličan gitarista. U to vreme je Erik imao jedan turbulentan period pa je na izvesno vreme otputovao sa prijateljima za Grčku. Nakon povratka ponovo se priključio grupi Bluesbrackers i nastavio svoju sjajnu karijeru koja traje do dan danas. Njegovo sviranje gitare je zaista unikatno. Zbog njega je mnogima bila u mislima prva gitara. Erik Klepton Lejla je samo jedan od njegovoh velikih hitova. Erik Klepton je živa muzižka legenda, a Erik Klepton Lejla jedna od njegovih najpoznatijih pesama. 

Нема коментара:

Постави коментар